De meeste mensen denken er eigenlijk nooit over na, het fenomeen DNS. Wil je een bepaalde internetpagina bezoeken, dan type je simpelweg de domeinnaam (bijvoorbeeld google.nl) in de adresbalk van je webbrowser, waarna de website ‘vanzelf’ wordt geopend. Het openen van een website lijkt heel eenvoudig, maar er gebeurt toch meer dan je denkt. Je internet browser moet namelijk eerst zien te achterhalen op welke server een website wordt gehost. Iedere server op het internet waar websites op worden gehost heeft een uniek IP adres. En zo’n IP adres is natuurlijk veel te moeilijk om allemaal te onthouden. Daarvoor gebruiken we DNS (Domain Name System).
Simpelweg, we koppelen een naam aan een IP adres (bijvoorbeeld www.google.com verwijst eigenlijk naar 74.125.136.94). Voor deze vertaalslag zijn alle domeinnamen met bijbehorende IP-adressen in een database opgeslagen welke toegankelijk worden gemaakt via zogenaamde DNS-servers. Met het IP-adres kan de computer of telefoon vervolgens contact leggen met de webserver van de betreffende website zodat deze in de browser kan worden geopend.
Voor iedere website die u bezoekt, maar ook voor ieder plaatje op een website en eigenlijk alle aanvragen die men doet die via het internet lopen, wordt dus gebruik gemaakt van deze DNS servers. Standaard gebruiken de meeste mensen de DNS servers van hun Internet provider. Deze worden namelijk standaard meegegeven via het modem/router die je van de provider in kwestie hebt gekregen.
Maar dat heeft soms ook zo zijn nadelen. Zo’n DNS server van een internet provider is een dienst die men erbij doet en kan wel eens tegen problemen aanlopen. In het verleden is het vaker voorgekomen dat bij grotere partijen zoals KPN, Ziggo etc de DNS servers tijdelijk niet werken waardoor men dus geen website op kan vragen en het lijkt alsof internet ‘plat’ ligt.
OpenDNS
Maar er zijn ook nog hele mooie alternatieven, zoals OpenDNS.
OpenDNS is een bedrijf dat zich al jaren inzet als pure DNS service provider. Met andere woorden, ze richten zich op alles wat met DNS te maken heeft en voegen daar nog wat extra (handige) functies aan toe.
OpenDNS heeft namelijk servers staan over de hele wereld die aan elkaar gelinkt zijn en zorgen voor de snelst mogelijke overdracht van gegevens met betrekking tot domeinnamen (hieronder kaartje met puntjes waar servers van OpenDNS zich bevinden).
Daarnaast hebben ze bij OpenDNS ook nog een database die constant wordt bijgehouden door medewerkers en de ‘community’ met websites die spyware, spam, virussen en andere gevaren bevatten. Deze websites worden automatisch geblokkeerd, zodra men gebruik maakt van de DNS servers van OpenDNS.
Speciaal voor families met kinderen heeft men dan ook nog de OpenDNS familie filter waarbij je specifieke websites of categorieën kunt filteren voor de kids.
Het verdien model? Zakelijke klanten boven de 20 medewerkers kunnen een Enterprise OpenDNS account afsluiten waarvoor wordt betaald. De basis versie is gratis voor iedereen, dus ook voor ZZP’ers, en particulieren.
Hoe kan ik OpenDNS gebruiken?
OpenDNS biedt twee gratis DNS-servers: OpenDNS FamilyShield en OpenDNS Home/Standaard. OpenDNS FamilyShield is het eenvoudigst in te stellen maar biedt qua filterniveau geen afstelmogelijkheden: alleen de door OpenDNS als kindonvriendelijk bestempelde websites (waaronder ook malware en phishing websites) worden geblokkeerd. Wil je liever zelf bepalen welke (categorieën) websites moeten worden geblokkeerd dan kun je beter gebruik maken van OpenDNS Home. Met dit filter kunnen namelijk zo’n 60 verschillende categorieën websites onafhankelijk van elkaar worden geselecteerd (desgewenst aangevuld met individuele websites).
Het instellen:
- Klik hier voor handleidingen voor het instellen op verschillende apparaten (engels)
- Via de internetinstellingen van het modem/router (handleidingen)
De ingestelde DNS-servers zijn te wijzigen via het modem (of eventueel de router), log hiervoor in op de admin pagina van het apparaat (omdat deze methode bij elk type modem weer anders gaat, is hier geen eenduidige handleiding voor te geven). De gewijzigde DNS-instellingen zijn automatisch op alle aangesloten computers, telefoons etc van toepassing.
OpenDNS Family Shield: 208.67.222.123 en 208.67.220.123
OpenDNS Home/VIP/Normaal: 208.67.222.222 en 208.67.220.220
Je kunt hier altijd een gratis account aanmaken voor meer opties, statistieken en nog veel meer.
Alternatieven
Uiteraard zijn er ook nog alternatieve opties zoals Google DNS (8.8.8.8 en 8.8.4.4), Norton DNS en vele anderen. De keus is uiteraard aan u zelf, maar wij hebben de beste (en snelste ervaring met OpenDNS):
OpenDNS | 208.67.222.222 | 208.67.220.220 |
Google DNS | 8.8.8.8 | 8.8.4.4 |
OpenNIC | 31.220.43.191 | 151.236.29.92 |
Norton | 199.85.126.10 | 199.85.127.10 |
Comodo | 8.26.56.26 | 8.20.247.20 |
Hulp nodig? TechConnect kan je altijd helpen bij het ‘extra’ beveiligen van je computer netwerk. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.