In een vorig artikel hebben we het gehad over de basis beveiliging van het internet thuis en op de zaak, door middel van DNS. Heel veel mensen weten ook niet dat als men een goede Router of Firewall heeft voor het internet, dat een firewall (software) op de computer zelf niet meer echt noodzakelijk is. Het internet word tenslotte al afgeschermd door de Router. Maar natuurlijk zijn er nog meer manieren waarop een virus, spyware of malware een computer kan infecteren. In dit korte artikel probeer ik hier op een eenvoudige manier uit te leggen wat de voordelen zijn van een goede virusscanner voor Mac en Windows computers.
Al sinds de jaren 90 zijn virusscanners zoals die van Symantec (Norton), McAfee, E-Set (Nod32), AVG, Trendmicro en vele anderen bijna een vereiste, wat Windows computers betreft. Per jaar worden er meer dan een miljoen computers geïnfecteerd met een virus, spyware, malware of andere ‘vervelende’ software die de computer zelfs volledig kan laten crashen. Het kan zelfs gebeuren dat men vandaag een virus krijgt via e-mail of Facebook, maar dat pas over een tijdje gaat merken. Ransomware is daar een goed voorbeeld van. Men moet betalen om de computer weer te kunnen gebruiken.
‘Een Mac is altijd veilig, geen anti-virus nodig dus’
Een ander punt is natuurlijk dat er sinds de begin jaren 2000 al geroepen word door een hoop mensen, dat een Apple Mac computer nauwelijks of niet geïnfecteerd kan worden en dat het alleen daarom al een ideaal platform is voor zakelijk als privé gebruik. Dit was gedeeltelijk waar, maar ook dit is langzaam maar zeker aan het veranderen. Allereerst gebruiken steeds meer mensen meerdere soorten computers en telefoons en wisselt men daarnaast vaker bestanden uit via e-mail, social media sites en USB sticks.
Stel, een Mac gebruiker krijgt een USB stick met bestanden erop van een klant, kopieert hier iets van naar een andere USB stick of Harde schijf of stuurt de bestanden door via e-mail. Een van de bestanden is geïnfecteerd met een virus dat alleen op Windows werkt, maar…. de Mac ziet dit dus niet en kopieert/verstuurt dus letterlijk het virus mee. Het bestand arriveert bij Klant 2 (waar men wel weer Windows draait) en het virus kan alsnog zijn gang gaan.
Daarnaast worden er steeds meer virussen, malware en spyware ook gemaakt voor de Mac, omdat het platform natuurlijk ook steeds groter en bekender word.
Simpelweg: een beveiliging voor alle soorten computers (Windows, Mac of Linux) is altijd aanbevolen, alleen al om het feit dat men nooit kan weten of een bestand, programma of iets anders dat verstuurd word via e-mail, sociale media of op een andere manier, een virus bevat.
Symantec Endpoint Protection of iets anders
Er zijn vele soorten virus scanners beschikbaar, van gratis (zoals AVG, Avira, Bitdefender of Avast) varianten t/m betaalde versies van Symantec, McAfee, Trendmicro, E-set (Nod32) en nog veel meer, waarbij gratis varianten meestal niet zo snel updates krijgen, meer geheugen van de computer in beslag nemen of gewoon achterblijven in de functionaliteiten. Maar er is ook nog een verschil tussen de particuliere versies en zakelijke varianten. Zo heeft Symantec bijvoorbeeld al jaren Norton voor thuis en Endpoint Protection voor zakelijk gebruik. Het zijn 2 verschillende producten die ook totaal anders opgebouwd zijn. Voor ieder wat wils dus, maar ieder antivirus bedrijf heeft zo zijn voor- en nadelen. Het is ook belangrijk om alle virusscanners naast elkaar te leggen en uitvoerig te testen. Jaarlijks worden er gelukkig uitvoerig testen gedaan door een onafhankelijke organisatie AV-Test. Per platform en per jaar komen er weer net iets andere resultaten uit, het gaat niet alleen om wie de meeste virussen detecteert, het gaat er ook nog om welke virusscanner niet al het geheugen van een computer opslokt en welke betaalbaar is en meer bied dan alleen een basis virusscanner.
Geheugen gebruik, processor gebruik, hoe worden notificaties weergegeven, hoevaak krijgt de virusscanner updates, wat zijn de kosten per jaar, is het beschikbaar voor meer dan alleen Windows (Mac, Linux bijv) en nog een heleboel vragen zijn van belang bij het uitzoeken van het juiste product.
De juiste keuze
Bij TechConnect hebben we na lang testen de keuze gemaakt voor Symantec Endpoint Protection. Het is simpelweg een van de betere zakelijke producten (voor een goede prijs) die op zowel Windows, Mac en Linux kan draaien zonder extra licentie kosten per platform. Iedere 4 uur word er gecontroleerd op nieuwe updates en het programma valt bijna niet meer op na de installatie. Alleen bij detectie van een virus of andere malware word de gebruiker geïnformeerd en word er meteen actie ondernomen. Het programma is voor zowel de zaak als thuis beschikbaar vanaf 1 computer en kan per jaar of meerdere jaren worden afgesloten.
Voor meer informatie kun je terecht op onze Symantec pagina of neem even contact met ons op.