Inmiddels zijn we het natuurlijk allemaal gewend, websites laden binnen een paar seconden, even snel iets downloaden is ook allemaal geen probleem en als er even geen internet is, dan is er paniek, want steeds meer werkt via het internet. In de jaren 90 moest men nog gebruik maken van 56k modems waar je eerst moest inbellen om gebruik te kunnen maken van het internet.
Veel van de top websites in 1998 waren simpelweg nieuws kanalen, zoek portalen en eenvoudige sites met een paar pagina’s. Vandaag de dag zijn grote merken en hun diensten beschikbaar op verschillende soorten apparaten (mobiele apps, desktop programma’s, desktop sites, tv apps, gaming console apps) met daarnaast een hoop diensten en sub-merken (zo is bijv Instagram, Whatsapp, Oculus, LiveRail en nog veel meer allemaal onderdeel van Facebook).
Geocities, AngelFire en gratis webspace
In de tijd dat internet flink begon te groeien waren partijen zoals Geocities en AngelFire meteen erbij om een plaats in te richten waar men eenvoudig en gratis een eigen website kon opzetten. Met miljoenen websites was Geocities eind jaren 90 een van de grootste online ‘steden’. Uiteindelijk is het geheel opgeslokt en uitgeschakeld in 2009 door Yahoo, na een overname. Een kopie van Geocities is wel altijd nog te vinden via Internet Archive. Uiteindelijk werd het makkelijker om een eigen domeinnaam te registreren via providers en door middel van WordPress, Joomla, Drupal en andere CMS (Content Management Systemen) werd het bouwen van websites ook steeds eenvoudiger voor bedrijven en particulieren.
En nu als mensen dringende vragen hebben gaan ze naar het internet. Even snel iets googlen of wanneer je een plaat niet meteen herkent gebruik je natuurlijk Shazam, SoundHound of TrackID. Met de komst van slimme speakers en apparaten met een digitale assistent (Google Assistent, Apple Siri, Amazon Alexa) wordt alles natuurlijk steeds eenvoudiger en worden dingen sneller om even snel op te zoeken of te regelen.
In 2018 staan Twitter, Snapchat, en Facebook (met al hun onderdelen, waaronder Instagram) allemaal in de top 20, met LinkedIn en Pinterest niet ver erachteraan. Hieronder een interessant overzicht gemaakt door de Visual Capitalist met de afgelopen 20 jaar en de top 20 van internet giganten:
Bron: Visual Capitalist