Een groot deel van de energierekening bestaat uit stookkosten. Door jouw woning slim te verwarmen, kun je flink besparen op de energierekening. Met een normale thermostaat is het vaak lastig om de verwarming precies af te stemmen op jouw leefritme. Hierdoor staat de verwarming vaak onnodig aan. Een slimme thermostaat biedt gelukkig uitkomst.
Wat is een slimme thermostaat?
Met een behulp van een slimme thermostaat kun je de verwarming op afstand besturen. Op deze manier kun je overal in huis de temperatuur regelen. De thermostaat is aangesloten op het wifi-netwerk. Je kunt de thermostaat op afstand bedienen met een handige app op jouw smartphone of tablet. Op deze manier kun je de verwarming alvast aanzetten of wat hoger zetten als je richting huis vertrekt. Wist jij dat je met sommige slimme thermostaten ook apparaten op afstand kunt bedienen? Dit is mogelijk als je de slimme thermostaat gebruikt in combinatie met de zogenoemde slimme stekkers. Op deze manier kun je zien wat je sluipverbruik is.
Welke slimme thermostaten zijn er?
Er zijn ontzettend veel slimme thermostaten met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Voorbeelden van populaire modellen zijn: Nest thermostat E, Toon, Tado Slimme Thermostaat, Anna, Honeywell Lyric T6, Honeywell EvoHome, Thermosmart Advanced en Nefit ModuLine Easy. Het is raadzaam om je, voordat je een slimme thermostaat aanschaft, te verdiepen in de verschillende functies die ze hebben. Zo heb je slimme thermostaten met bewegingssensoren, maar bijvoorbeeld ook draadloze modellen. Een slimme thermostaat kost gemiddeld tussen € 100,- en € 300,-. Bij de Toon van Eneco moet je ook nog een abonnement afsluiten.
Hoe kun je energie besparen met een slimme thermostaat?
Met een slimme thermostaat kun je ongeveer 22% op de stookkosten besparen. Het zorgt voor meer comfort, een lagere energierekening en je krijgt ook meer inzicht in het energieverbruik. De meeste slimme thermostaten geven je ook tips om het energieverbruik omlaag te brengen. De thermostaat past zich, door hun zelflerende eigenschappen, aan jouw leefritme aan. Zo registreren ze bepaalde informatie als je bijvoorbeeld niet thuis bent, slaapt óf de verwarming hoger of lager zet. Op een gegeven moment neemt de slimme thermostaat dit patroon automatisch over. Vervolgens wordt de temperatuur automatisch gereguleerd op basis van het leefritme van jou en je huisgenoten. Wil je alleen ruimtes verwarmen waar ook daadwerkelijk mensen aanwezig zijn? Dan moet je thermostaatknoppen plaatsen op de radiatoren in desbetreffende kamers.
Bewust omgaan met energie
Een slimme thermostaat zal pas echt iets gaan opleveren, als je ook echt bewust omgaat met energie. Zet de verwarming bij voorkeur een graadje lager. Daarnaast is het ook belangrijk dat je altijd alle tussendeuren gesloten houdt. Wil je het echt goed aanpakken, dan is een goede isolatie van jouw woning noodzakelijk. De slimme thermostaat kan dan past echt zijn werk doen! Denk hierbij aan dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en het aanbrengen van HR++-glas. Op deze manier gaat er geen warmte verloren en bespaar je ook flink op de energierekening. Tot slot is het ook raadzaam om regelmatig energie te vergelijken via een energievergelijker, zodat je zeker weet dat je (nog steeds) bij de goedkoopste aanbieder zit.