Tegenwoordig leven we in een maatschappij waar alles verbonden is. Of het nu gaat om je mobiele telefoon, laptop, ‘slimme’ thermostaat, speakers, airco units of wat dan ook, bijna alles maakt een verbinding met iets. Ook oudere apparaten (Radio’s bijvoorbeeld) maakten al gebruik van draadloze signalen (AM, FM). En al deze signalen vliegen door de lucht, bijna overal ter wereld. Natuurlijk zie je deze signalen niet met het blote oog. Dat is ook maar goed ook, anders zou de wereld er heel anders uit zien.
Het gros van de apparaten van deze tijd maakt verbinding via een draadloos signaal zoals WiFi of Bluetooth en mobiele telefoons maken daarnaast ook nog gebruik van 3G, 4G etc voor mobiele data. Al die protocollen maken gebruik van antennes die hoogfrequente straling zenden en/of ontvangen. En omdat bijna iedereen tegenwoordig de mobiele telefoon in zijn/haar broekzak heeft zitten, kort bij het lichaam houd, of in de buurt van het kussen s’nachts heeft liggen, is die straling constant aanwezig.
Wat het effect is van al die straling die er geproduceerd wordt door al die apparaten op de lange termijn is nog steeds niet goed bewezen. Er zijn verschillende bronnen (dokterdokter, 1vandaag) die allemaal eigen conclusies trekken en de medische wereld zelf is er ook nog niet helemaal uit.
Maar iedereen kan denk ik wel begrijpen dat al die straling bij elkaar nooit heel erg goed kan zijn, op de lange termijn. Belangrijk is het dus om apparaten die signalen uitzenden of ontvangen niet te kort en te lang bij het menselijk lichaam in de buurt te houden.
Statista is een onderzoeksbureau die zich hier ook mee bezig houdt en zei hebben een lijst samengesteld van mobiele telefoons en de straling die ze veroorzaken. De straling wordt aangeduid als SAR-waarde (Specific Absorption Rate) en laat de afgegeven hoeveelheid hoogfrequente elektromagnetische straling aan de gebruiker zien. Er is geen specifieke ‘richtlijn’ met betrekking tot een echt ‘veilig’ stralingsniveau, maar het is wel een interessant plaatje. Daarnaast houdt de EU richtlijn zich aan een grenswaarde van 2,0 watt/kg.
Let wel op: Ook al concludeert dit bureau de volgende metingen, wil dat nog niet zeggen dat alles 100% correct is. Neem sommige resultaten daarom met een korreltje zout en gebruik je eigen verstand met het gebruik van mobiele apparaten.
In de lijst is te zien dat de Xiaomi Mi A1 de hoogste straling afgeeft (1,75 watt/kg). Dit valt nog steeds onder de grenswaarde van 2,0 watt/kg (EU), maar het is wel opvallend hoog in vergelijking met de smartphone die de minste straling afgeeft, in dit geval de Samsung Galaxy Note 8. Je kunt de volledige lijst hier vinden.
De iPhone X(S) en XR hebben een rating van 0,99. Apple fans kunnen hier vinden welke straling ieder apparaat afgeeft, dit wordt namelijk door Apple zelf netjes vermeldt.
En dan het lijstje met de ‘minst‘ stralende mobiele telefoons, waar apart genoeg Samsung blijkbaar goed scoort:
En WiFi dan?
Naast al deze mobiele telefoons vinden wij het erg belangrijk om geen WiFi punten te plaatsen op plekken waar men slaapt. Het menselijk brein heeft s’nachts rust nodig en hoe minder signalen er door de lucht vliegen, hoe beter, zeker bij kinderen. En ook al is er nog steeds geen 100% medisch bewijs, toch blijft onze mening dat het beter is om te vermijden waar mogelijk. Plaats dus een WiFi punt nooit op een slaapkamer (van jezelf of van de kinderen), maar kies er voor om het punt op de gang, begane grond of meterkast te plaatsen. Hoe verder van het bed, hoe beter.
Alles uittrekken in de late uurtjes lost het probleem verder ook niet helemaal op, want er is tenslotte ook nog altijd 3G/4G en andere straling om je heen. Zorg er daarom gewoon voor dat je de dingen waar je wel invloed op kunt hebben, zoals wifi punten, niet te kort in de buurt hebt staan. Het gemiddelde WiFi patroon laat zien dat een afstand van 10 meter of meer al een stuk beter is.
Het bereik is dan misschien wel niet 100% perfect en snel, maar de straling neemt behoorlijk af en nachtrust is erg belangrijk, vooral voor kinderen. Bepaalde apparaten zoals de Siemens Gigaset telefoon toestellen hebben een optie om eco modus (Eco Dect) te gebruiken. Als er geen gesprek is, wordt automatisch het signaal vermindert, waardoor de straling enorm afneemt. Bepaalde WiFi apparatuur (zoals UniFi) kan het signaal ook dempen op het moment dat er weinig data heen en weer gaat. Ook dat is dus aan te raden in veel situaties.
Gebruik daarnaast waar mogelijk Netwerkkabels (UTP) verbind zoveel mogelijk apparaten met een kabel.
Wat je mobiele telefoon betreft: waar mogelijk gebruik een headset (bekabeld) en indien het kan, zet je telefoon uit (of in vliegtuig modus) als het echt niet nodig is. Indien je de telefoon toch in de buurt wilt hebben s’nachts, leg deze dan zover als mogelijk uit de buurt en zeker niet onder of naast het kussen!
Bronnen: Hardware.info | Prescan | Statista | Dokterdokter | Eenvandaag