Domotica zorgt ervoor dat je je huis op een slimme manier kunt besturen. In de zorg kan dit veel betekenen, want hulpbehoevenden en ouderen kunnen hierdoor langer thuis blijven wonen. Dit is voor hen van groot belang, omdat ze zo in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. En voor zorgverleners maakt het de uitvoering van de zorg een stukje makkelijker.
Toepassingen van domotica in de zorg
Domotica wordt al op veel manieren in de zorg toegepast. Zo kan een paniekschakelaar ervoor zorgen dat alle verlichting wordt ingeschakeld en kan gevaarlijke apparatuur automatisch, zoals strijkijzers, worden uitgeschakeld. Waar op dit moment domotica ingezet kan worden voor onder andere het bedienen van verlichting en tonen wie er voor de deur staat, wordt er in de toekomst ook voortgang op het gebied van zorg verwacht. Zo kan domotica in de zorg naar verwachting op de volgende manieren worden toegepast:
- Een wc die weet wie deze gebruikt en urinecontrole uitvoert om vervolgens een diagnose te stellen.
- Een scheerapparaat dat de conditie van de huid meet.
- Een tandenborstel die test of de gebruiker gezond is door speeksel af te nemen en te controleren.
- Een vloer die kan meten hoe gezond iemand is die erop loopt.
- Een bed dat door het gedrag tijdens de slaap weet of degene die erop ligt gezond is.
Welke voordelen biedt domotica?
Domotica heeft voordelen voor ouderen en hulpbehoevenden, maar ook voordelen voor de zorg. Zo kan de patiënt of oudere eenvoudiger apparaten aansturen en hoeven zij voor bepaalde zaken straks niet meer naar het ziekenhuis. Ook hoeft de arts dan vaak niet meer naar hen toe te komen. Men kan langer zelfstandig thuis wonen, wat de eigenwaarde ten goede komt. Familie van ouderen en hulpbehoevenden heeft meer zekerheid door de wetenschap dat hun naaste in een veilige omgeving leeft.
Is thuis wonen toch niet meer mogelijk, dan zijn ook in verpleeghuizen minder mensen nodig wanneer domotica daar wordt toegepast. Zieke patiënten zijn eenvoudiger te monitoren omdat er direct signalen komen uit de kamer van de patiënt. En de patiënt of oudere kan de domotica gebruiken om alles eenvoudig aan te sturen. Met een app zoals Homey kun je al je apparaten in je woning verbinden en scènes maken van je routines. Energie en internet vergelijken kan handig zijn, om de kosten voor beide laag te houden.
De toekomst van domotica in de zorg
Voor goede domotica is het nodig dat meerdere apparaten zo goed mogelijk met elkaar communiceren. Gelukkig investeren grote bedrijven zoals Philips, Apple en Google al in domotica en gaan de ontwikkelingen op het gebied met sprongen vooruit. Bovenstaande implementaties in de zorg zijn naar verwachting dan ook over zo’n 10 à 15 jaar beschikbaar. Ook zorgverzekeraars kijken graag in de toekomst, dus ga vooral de dekking van domotica bij verzekeraars vergelijken wanneer je er een medische reden voor hebt. Wil je langer thuis kunnen wonen of een familielid langer thuis laten wonen, dan kun je ook vergoeding vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) aanvragen voor domotica in diens woning.