Vanaf 19.00u ongeveer zal op 16 september iOS 18 beschikbaar worden gemaakt voor iPhone en iPad met een aantal verbeteringen en wijzigingen. Een van de fijnste, belangrijkste updates is dat de iCloud Sleutelhanger (waar je wachtwoorden in op kan slaan) is vervangen door een wachtwoorden app.

De nieuwe Wachtwoorden-app in iOS 18 biedt meer mogelijkheden, ondersteunt opslag van verificatiescodes en wachtwoord management en toont categorieën voor je opgeslagen gegevens, zoals wachtwoorden met passkeys en verificatiecodes. Je kunt in de app ook gezinswachtwoorden aanmaken en deze werkt voor nu op alle Apple apparaten (iPhone, iPad, Mac) en kun je ook laten synchroniseren met iCloud zodat deze overal bereikbaar zijn. Je kunt dit dus gebruiken om wachtwoorden op te slaan, verificatie codes en 2 staps verificatie.

Door de integratie zijn apps zoals 1password, OTP Auth of anderen eigenlijk niet meer nodig, als je natuurlijk gebruik maakt van Apple apparaten. De app kun je gebruiken om wachtwoorden van verschillende accounts te beheren. Met de zoekfunctie bovenin kun je snel naar een bepaald account gaan en hoef je ook niet meer te onthouden of op te schrijven wat je voor welke website hebt gebruikt. Als je gaat zoeken krijg je de gebruikersnaam en wachtwoord te zien van die dienst of website en of het gedeeld is. Daarnaast heb je hier meteen de mogelijkheid om een verificatiecode in te stellen.

Ook vind je in de app de Wi-Fi wachtwoorden die opgeslagen zijn. Goed om te weten is dat aanmeldingen voor websites en apps automatisch kunnen worden bijgewerkt naar Passkeys. Deze functie is standaard ingeschakeld in IOS18 en helpt bij de overstap naar Passkeys, dat stukken veiliger is dan logins en wachtwoorden. Je kunt Face ID of Touch ID gebruiken om in te loggen op diensten en sites die dit ondersteunen.

Verder kun je wachtwoorden importeren op de Mac in de Wachtwoorden app. Zorg ervoor dat je de huidige wachtwoorden exporteert vanuit je huidige wachtwoord manager in csv formaat.

Wat is er verder nog nieuw?

Apple Intelligence (de AI van Apple) zal nog niet direct beschikbaar zijn in Nederland en Belgie. Het is dus nog even wachten daarop.

Je krijgt wel meer vrijheid bij het inrichten van het beginscherm op je iphone of ipad, je hoeft de apps niet meer op vaste plaatsen te zetten. Andere vernieuwingen voor het beginscherm zijn het kunnen toepassen van kleurfilters voor je appicoontjes en het kiezen van donkere varianten.

De Mail en Berichten (iMessage) apps krijgen ook kleine updates; zo vind je in de vernieuwde mail app aparte mappen voor transacties, updates en promoties. In de nieuwe Berichten app kun je vanaf nu ook berichten inplannen om later te verzenden. Ook kun je nu tekst in een bericht vetgedrukt, schuingedrukt of onderstreept maken.

Ook zou er een optie komen om het scherm te delen met derden om zo bijv te kunnen helpen op afstand. Helaas is het nu nog niet mogelijk (in Europa) om via Facetime en scherm delen iemand op afstand te helpen met iPhone of iPad. Deze functie is nog in afwachting van Europese goedkeuring.

De update zal rond 19u beschikbaar zijn.

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
Blijf op de hoogte Informeer mij als het product weer leverbaar is: